„Sake made in the States yra paruoštas stambiam planui! sako Timothy Sullivan, nurodydamas augančią vidaus pramonę, kurioje nuolat atidaromos naujos alaus daryklos. Sužavėtas sake sudėtingumo, Sullivanas pastaruosius du dešimtmečius praleido tyrinėdamas, mokydamasis ir reklamuodamas šią kategoriją. Sertifikuotas WSET 3 lygio sake pedagogas, Sullivanas taip pat yra Amerikos sakų asociacijos įkūrėjas ir 2020 m. paskelbė savo podcast’ą Sake Revolution. Įsikūręs Niujorke ir šiuo metu einantis Bruklino Kura Sake studijų centro švietimo direktoriaus pareigas, Sullivanas noriai dalijasi savo ištraukomis už butelius amerikietiškos sake. „Dabar matome, kaip atsiranda unikalus amerikietiškas sake stilius, nes atsiranda vis daugiau vietinių gamintojų“, – sako jis.
Bruklinas Kura, „Keturioliktas numeris“ Junmai Ginjo Nama
„Brooklyn Kura“ buvo pirmoji Niujorko valstijos sake alaus darykla, kai jie atidarė savo gamyklą 2018 m., ir toliau gamina tiek tradicinio stiliaus, tiek eksperimentines partijas su tokiais ingredientais kaip apyniai. „Keturioliktas numeris“ yra „Brooklyn Kura“ prekės ženklo pavyzdinis pavyzdys“, – sako Sullivanas. „Gaminamas iš vietinių Yamadanishiki ir Calrose ryžių ir naudojant garsiai minkštą Niujorko vandenį iš Catskills regiono, sake yra gaivaus ir sultingo skonio su meliono natomis. 35 USD, tippsysake.com
Den, Yamada Nishiki, „Red Label“ Junmai Ginjo
Yoshihiro Sako buvo ilgametis barmenas ir sake someljė. Tačiau norėdamas geriau suprasti sake, jis norėjo jį virti pats, 2017 m. Oklande įkūręs Den Sake alaus daryklą. „Den prekės ženklas yra tikrai mažų partijų sake“, – sako Sullivanas, rekomenduodamas „Red Label“ Junmai Ginjo. Pagaminta iš Yamadanishiki sake ryžių, auginamų Kalifornijos centriniame slėnyje, gerai subalansuotas sake pasižymi ryškiomis ir vaisinėmis savybėmis su pikantiško umami užuominomis. 34 USD, truesake.com
Sequoia, Junmai Ginjo Nama
„Sequoia yra vietinė alaus darykla San Franciske ir gamina populiarią nepasterizuoto sake liniją“, – sako Sullivanas. Įkurta 2015 m., Sequoia Sake specializuojasi šių gyvybingų, nepasterizuotų sake, kurie išryškina alaus vaisių natas. „Šis Junmai Ginjo Nama yra sodrios ir aksominės tekstūros, o juo geriausia mėgautis iš vyno taurės, kad užfiksuotų obuolių, citrusinių vaisių ir ryžių aromatą“, – sako Sullivanas. 36,50 USD, sequoiasake.com
Origami sake, „Tūkstantis gervių“
„Hot Springsas, Arkanzasas, yra vienas iš svarbiausių ryžių auginimo regionų Jungtinėse Valstijose“, – aiškina Sullivanas. Ūkininkai, tokie kaip „Isbell Farms“, besispecializuojantys japoniškų ryžių veislių gamyboje, regionas prisideda prie sparčiai augančio naminių sake, o alaus daryklos, tokios kaip „Origami Sake“, įkurta 2022 m., tiekia tiesiai iš ūkio. „Naudodami vietinius sake ryžius, jie gamina savo „Tūkstančio gervių“ sakę, kuri yra malonaus rūgštingumo ir traškios apdailos“, – sako Sullivanas. Norėdami platinti, žr. drinkorigami.com.
Proper Sake, „Diplomatas“ Junmai Ginjo Yamahai
Ilgametis virėjas, besidomintis fermentacijos alchemija, Byronas Stitemas 2016 m. įkūrė „Proper Sake“. „Stithemas gamina savo sake Nešvilyje, Tenesyje, ir tapo Yamahai sake gamybos metodo čempionu“, – sako Sullivanas. Tradicinis požiūris į alaus gamybą remiasi natūraliai ore esančiomis bakterijomis, kurios gamina pieno rūgštį. „Šis senosios mokyklos fermentacijos pradžios metodas suteikia papildomo skonio, todėl šis sake yra išskirtinis. 28 USD, propertysake.co