Vos prieš du dešimtmečius kava iš Panamos buvo beveik nežinoma už jos sienų. Pripažindami savo pupelių kokybę, bet stokojantys rinkos žinomumo, gamintojai ėmėsi veiksmų. „Lūkio taškas buvo Speciality Coffee Association of Panama (SCAP) susikūrimas dešimtojo dešimtmečio pabaigoje, kai kavos kainos buvo itin žemos“, – sako Hunteris Tedmanas, SCAP prezidentas ir ilgametis kavos augintojas. „Tačiau turbūt labiausiai įtakingas momentas pramonėje buvo Geisha veislės atradimas.” 2004 m. „Geišos“ kava iš „Hacienda La Esmeralda“ laimėjo „Best of Panama“ kavos aukcioną. Jis sumušė rekordus tiek suteiktų taškų, tiek kainos už svarą srityje. Šiandien ji vis dar yra viena iš brangiausių kavos rūšių pasaulyje. Geišos pupelės iš Panamos apskritai išlieka vertinamos visame pasaulyje.

Už Panamos kavos kokybę daugiausia dėkoju už idealų klimatą ir teritoriją. Didžioji dalis specialių pupelių auginama Chiriquí provincijoje aplink Boquete ir Volcán-Candela, besiribojančioje su Kosta Rika. „Visa kava auga Barú ugnikalnio papėdėje“, – aiškina Tedmanas. Maždaug 11 400 pėdų virš jūros lygio esantis miegantis ugnikalnis yra aukščiausias Panamos taškas. Aplinkinėse kalvų šlaituose daugelis ūkininkų augina savo kavos augalus miške, esančiame 5000 pėdų aukštyje. „Mūsų teritoriją sudaro dideliame aukštyje esantys vulkaniniai dirvožemiai su vėsiomis, miglotomis dienomis ir ryškiu sausu sezonu.

Šiandien dauguma gamintojų dirba su keliomis veislėmis, tokiomis kaip „Catuai“ ir „Typica“, tačiau „Geisha“ išlieka svarbiausia taurė. „Panama Geisha visada ieško švarių, saldžių ir citrinų puodelių su intensyviais gėlių aromatais, tokiais kaip jazminas, citrinžolė ir bergamotė“, – sako Tedmanas. „Gėlės yra Šventasis kavos Gralis, nes, skirtingai nei vaisinės natos, perdirbimo metu jų nepavyksta sukurti. Jie kilę iš įvairovės ir terroir. Ar akcentas Geisha paverčia Panamą į dėžutę kavos rinkoje? Galbūt, bet Tedmanas mano, kad šalis gali tai panaudoti savo naudai. „Manau, kad Panama sustiprina Panama Geisha prekės ženklą kaip prabangų produktą“, – sako jis. „Tačiau Panamos gamintojai yra itin novatoriški, o geresnių perdirbimo būdų ir naujų veislių paieška nuolat vyksta.

Pupelės, kurias reikia išbandyti

Nors Panamos kavos gamyba yra labiau ribota, dauguma specialių gamintojų eksportuoja į JAV. Jų kavos dažnai galima rasti iš kokybiškų skrudintuvų, tokių kaip „Café Unido“, kuri specializuojasi kavoje iš Panamos – „Passenger Coffee“ ir „Onyx Coffee Lab“.

Hacienda La Esmeralda

Įkurta 1967 m. ir vis dar valdoma Petersonų šeimos, Hacienda La Esmeralda yra gamintojas, kuris iš naujo atrado Geisha kavos galimybes Panamoje savo Jaramillo ūkyje Boquete upės slėnyje. Šiandien daugelis geriausių jų sklypų vis dar gaunami iš mažų lopinėlių po aukštais pavėsyje esančiais Jaramillo medžiais.

Juodojo mėnulio ūkis

Atkuriamasis ūkis, kuriam vadovauja Hunter Tedman, Black Moon yra Alto Quiel kalnuose, Boquete. Tedmanas daugiausia dėmesio skiria prabangaus lygio kavos rūšims, tokioms kaip Geisha, Chiroso ir Pink Bourbon, taip pat eksperimentuoja su perdirbimo metodais, tokiais kaip anaerobinė fermentacija ir džiovinimas tamsioje patalpoje.

Lamastus šeimos valdos

Nuo 1918 m. Lamastus šeima valdo tris ūkius aukštai Boquete kalvų šlaituose, sodina pupeles net 6000 pėdų aukštyje ir daugiau nei pusę hektarų laiko miškui. 2024 m. jų „Geisha Natural“ užėmė pirmąją vietą (žymi septintą pergalę) „Best of Panama“ konkurse.

Finca La Alquería

Butikas, šeimai priklausantis „La Alquería“ vadovauja jaunas prodiuseris José Porta Volcancito mieste, Boquete. Augantis tokias veisles kaip geltonasis burbonas, pacamara ir geiša 4700 pėdų aukštyje, „Porta“ yra naujokas, sulaukiantis gerbėjų dėl eksperimentų su perdirbimo metodais, siekiant sumažinti rūgštingumą ir išryškinti vaisių skonį.





Source link

By admin

Draugai: - Marketingo paslaugos - Teisinės konsultacijos - Skaidrių skenavimas - Fotofilmų kūrimas - Karščiausios naujienos - Ultragarsinis tyrimas - Saulius Narbutas - Įvaizdžio kūrimas - Veidoskaita - Nuotekų valymo įrenginiai -  Padelio treniruotės - Pranešimai spaudai -