Niekas nėra visiškai tikras, kodėl Pedro Ximénez vynuogės arba iš jų pagamintas spirituotas vynas turi tokį vardą, kuris labiau tinka žmogui. (Kelios iš esmės paneigtų teorijų yra susijusios su tuo, kad vynuogę į Ispaniją atvežė kareivis, vardu Pedro Ximenas, arba katalikų kardinolas, vardu Ximénez, arba kad vynuogė galbūt buvo pavadinta Ispanijos Jiménezo kaimo vardu.) Tačiau vienas dalykas Pedro yra visiškai tiesa. Ximénez chereso stilius (paprastai sutrumpintas iki PX): vynas įtvirtina tamsų, malonų šerio kategorijos skonio diapazono pabaigą. Sodrus ir tankus PX cheresas suteikia kokteiliams tirštumo ir nuostabaus razinų saldumo – dėl šių savybių jis yra idealus įrankis barmeno arsenale.
„Pedro Ximénez puikiai tinka maišyti saldžius, klampius gėrimus“, – aiškina Kate Gerwin, „Happy Accidents“ savininkė Albukerke, Naujojoje Meksikoje. Gerwin iš pradžių sukūrė savo kokteilį „One & Done“, kai dirbo Bismarke, Šiaurės Dakotoje, kaip slaptą būdą supažindinti svečius su šeriu. Gėrimo PX šerio ir brandinto cukranendrių spirito derinys suteikia niuansų figų ir šokolado natų, sukuriant sudėtingą kokteilį su sodriu pojūčiu. „Klampumas suteikia burnos pojūtį, taip mes ir suvokiame kokteilį. Tai taip pat idealus cukraus keitimas. Naudodami jį kaip cukraus šaltinį, galite pasiekti kokteilyje reikalingo cukraus ir rūgščių pusiausvyrą“, – sako Gerwinas.
Vienas ir padaryta
1 1/2 uncijos. sendintas rhum agricole
1/2 uncijos. PX cheresas (pvz., Lustau)
1/2 uncijos. Byrrh
1/4 uncijos. Cinaras
1/4 uncijos. vyšnių sirupas („Happy Accidents“ naudoja „Monin“)
Priemonės: šaukštas, sietelis
Stiklas: akmenys
Garnyras: apelsino tviska, vyšnia
Visus ingredientus sumaišykite su ledu, tada perkoškite į stiklinę ant didelio ledo kubo. Išreikškite oranžinį posūkį ir išmeskite. Papuoškite vyšnia.
Kate Gerwin, Happy Accidents, Albuquerque
PX cheresas tame pačiame kokteilyje taip pat gali žaisti sinchroniškai su kitais šerio stiliais. Mineapolyje „Meteor’s Sherry Daiquiri“ kokteilis sujungia PX ir amontillado šerius, kad imituotų romo charakterį, esantį tradiciniame gėrime. Tokia alchemija sukuria klasikos rifą, kuris tuo pat metu yra mažai atsparus ir mokomas. „Aš senstu, todėl nebegaliu dirbti visa jėga, kiek anksčiau ar mėgau, todėl nusprendžiau užtikrinti, kad mūsų meniu būtų kokybiškų žemo slėgio verčių, – sako „Meteor“ savininkas Robbas Jonesas. „Be to, dėl gėrimo cheresas tampa labiau prieinamas svečiams, o tai yra puiku – mes visi esame šiek tiek apsėsti, kad žmonės čia gertų cheresą.
Sherry Daiquiri
1 oz. PX cheresas (pvz., Lustau)
1 oz. amontillado šeris (Lustau)
3/4 uncijos. šviežių laimo sulčių
1/2 uncijos. demerara sirupas (1:1)
1 brūkšnis Angostura trauktinės
Priemonės: purtyklė, sietelis
Stiklas: kupė
Garnyras: laimo ratas, Angostura trauktinės gabalėlis
Visus ingredientus suplakite su ledu, tada nukoškite į atšaldytą stiklinę. Brūkšnys trauktinės ant viršaus a
kalkių ratą ir naudoti kaip garnyrą.
Robbas Jonesas, Meteoras, Mineapolis
Kai kuriems barmenams PX šerio savybės yra ideali naujo kokteilio apdaila. „Jūs nebūtinai naudojate PX cheresą dėl jo skonio, o dėl charakterio, kurį jis suteikia gėrimui“, – aiškina Rossas Simonas, Finikso „Bitter & Twisted Cocktail Parlor“ savininkas. „Kurdami sodresnį kokteilį, pavyzdžiui, gėrimą po vakarienės, sieksime PX kaip ingrediento, papildančio tai, ko trūksta. Savo kokteilyje „The Rum Also Rises“ Simono komanda naudoja PX cheresą kaip rišamąją medžiagą, kuri sujungia arbatos užpilto romo gėlių vaisiškumą su karčiai saldžiu kakavos ir kavos skoniu, kad sukurtų malonų naktinį kepurę, kuri puikiai tinka ir desertui.
Romas taip pat kyla
1 oz. Earl Grey užpiltas romas (Simonas siūlo baltąjį romą, pvz., Bounty arba Flor de Caña)
3/4 uncijos. kakavos kremas
1/2 uncijos. kavos likeris
1/2 uncijos. šalto virimo koncentratas
1/4 uncijos. PX cheresas
Įrankiai: purtytuvas, sietelis, smulkus koštuvas
Stiklas: kupė
Garnyras: Earl kremas, sviestinis sausainis
Suplakite visus ingredientus su ledu, tada du kartus perkoškite į atšaldytą kupė. Ant viršaus užtepkite Earl kremo ir papuoškite sviestiniu sausainiu.
„Earl Grey“ užpiltas romasDideliame inde sumaišykite 750 ml romo butelį su 12 gramų Earl Grey arbatos. Palikite 15 minučių iki 1 valandos, priklausomai nuo norimo stiprumo, tada nukoškite ir išpilstykite į butelį. Išsilaiko neribotą laiką, nors skonis laikui bėgant palaipsniui išnyks.
Earl kremasSumaišykite 1/2 puodelio užplikytos Earl Grey arbatos su 1/2 puodelio kondensuoto pieno ir 1 puodeliu riebios grietinėlės. Naudokite panardinamąjį maišytuvą (arba standartinį maišytuvą), kad maišytumėte, kol mišinys taps tirštas ir gerai susimaišys. Laikoma šaldytuve iki 5 dienų.
Rossas Simonas, „Bitter & Twisted“ kokteilių salonas, Finiksas