Pagrindiniai taškai
- Prinokęs arbūzas jausis sunkus, turės sausą rudą sausgyslę, geltonos žemės tašką, nuobodžią odą ir saldų kvapą.
- Patikrinkite, ar žiedo galas yra šiek tiek minkštas, spalva yra gyvybinga ir vienoda, ir, kai bakstelėjo, skamba tuščiaviduriai.
- Iškirpkite melioną iš vynmedžio, švelniai nuplaukite ir laikykite maždaug 50 ° F – 60 ° F – greitai, kad būtų geriausias skonis.
Arbūzas yra populiarus melionas, kurį galima auginti bet kuriame sode, jei turite tinkamą erdvę ir saulės spindulius. Vienas sudėtingas arbūzo auginimo aspektas yra žinojimas, kada subrendę melionai yra pakankamai prinokę.
Svarbu juos pasirinkti kaibos viršūnėje, nes, kaip ir kiti melionai, jie ir toliau nenuila nuo vynmedžio. Mes dalijamės 10 signalinių ženklų, į kuriuos reikia atkreipti dėmesį, kai jūsų arbūzas yra prinokęs ir paruoštas derliaus nuėmimui.
Svoris
Jei arbūzas jaučiasi tankus ir sunkus dėl savo dydžio, tai gali būti geras brandumo rodiklis. Kuo sunkesnis melionas, tuo daugiau sulčių susiformavo viduje. Bet jei nežinote, koks sunkus turėtų būti arbūzas, raskite du maždaug tokio paties dydžio melionus ir pasverkite abu rankose.
Šią techniką taip pat galite praktikuoti maisto prekių parduotuvėje, kad jaustumėtės, kaip turėtų jaustis tankus ir sunkus prinokęs melionas.
Norite daugiau sodo patarimų? Prisiregistruokite gauti mūsų nemokamą „Gardening“ informacinį biuletenį, kuriame rasite geriausius patarimus, trikčių šalinimo įsilaužimus ir dar daugiau!
Stiebas dažniausiai yra rudas
Alina555 / „Getty Images“
Jei arbūzo stiebas pasidarė ruda arba yra labiau ruda nei žalios spalvos, tai taip pat yra potencialus brandumo požymis. Tai rodo, kad daugiau vynmedžio energijos pateko į melioną.
Išdžiūvę sausgyslės
Tendrilis yra garbanotas stiebo dalis, priešingai, kai arbūzas pritvirtintas prie vynmedžio. Kai sausgyslė pasidaro ruda ir sausa, arbūzas yra paruoštas derliui nuimti
Žemės vieta yra geltona
Žemės vieta (taip pat kartais vadinama „lauko tašku“ arba „pilvo dėmė“) paprastai yra mažas apvalias plotas arbūzas, kur jis liečiasi su žeme. Kai ši vieta taps geltona, tai yra ženklas, kad melionas subręsta, kol dar būna ant vynmedžio.
Nesirenka meliono, jei ši vieta vis dar balta. Jei jūsų arbūzas neturi žemės paviršiaus, naudokite kai kuriuos kitus ženklus, kad nustatytumėte jo subrendimą. Pastaba: Šis metodas neveiks miniatiūrinių arbūzų, kurie auginami vertikaliai ant tvoros ar graužimo.
Lygus, bet nuobodus odos paviršius
Arbūzo odos paviršius turėtų būti nuobodus ir ne blizgantis. Blizganti žievė ar oda vis dar yra per daug nesubrendusi, kad būtų galima nuimti. Odoje taip pat neturėtų būti pjūvių ar mėlynių.
„Blossom“ galutinis tvirtumas
Žiešinis arbūzo galas yra tas, kuris yra priešais stiebą. Šioje vietoje švelniai paspauskite; Jei jis yra švelnus, melionas yra pergudęs. Jei jis tvirtas, melionas nepakankamai. Jei jis šiek tiek paspaudžia, melionas yra prinokęs derliui.
Kvapas
Prinokęs arbūzas turės saldų, bet neužgailėdamas kvapo, kai užuosite žiedą. Jei kvapas yra pernelyg saldus, sodrus ar giedojamas, melionas gali būti pergudęs.
Ryški spalva
Jūsų arbūzas gali turėti daugybę spalvų charakteristikų, priklausomai nuo įvairovės; Kai kurie melionai yra vientisos spalvos, o kai kurie turi juosteles. Internete ieškokite nuotraukų apie veislę, kad suprastumėte, kokia giliai nuspalvinta yra prinokusi (dažnai sėklų paketas taip pat turės prinokusio meliono nuotrauką).
Palaukite, kol melionas prieš derliaus nuėmimą pasieks ryškią spalvą. Net arbūzas, kuris paprastai būna švelnesnis žalias, pasieks turtingesnę spalvą, nes jis taps prinokęs, taigi tai yra ženklas kartu su kitais, kurie padės jums nustatyti subrendimą.
Formos vienodumas
Skirtingų arbūzų rūšių yra skirtingų formų: kai kurios yra apvalios, o kai kurios ar daugiau ovalo. Norite siekti vienodos formos, neturinčios neįprastų gabalėlių ar plokščio dėmių.
Tuščiavidurio interjero garsas
Švelniai gurkšnokite ant arbūzo paviršiaus su savo peiliukais. Tuščiaviduris, traškus ir rezonansinis garsas yra ženklas, kad arbūzas yra prinokęs. Taip pat pajusite nedidelę vibraciją. Jei garsas yra nuobodus ir nėra rezonansinis, melionas dar nėra paruoštas derliui.
Kaip nuimti
Kai nustatote, kad jūsų arbūzas yra pakankamai prinokęs, kad būtų galima derliaus nuėmimui, laikykitės šių metodų, kad tai padarytumėte tinkamai.
-
Nupjaukite
Aštriu peiliu arba genėjimo žirklėmis iškirpkite melioną iš vynmedžio. Arbūzas gali savarankiškai atsikratyti.
-
Nuvalykite
Švelniai išvalykite melioną minkštu audiniu ir švelniai muiluotu vandeniu ir kruopščiai nuplaukite. Tai yra pašalinti bet kokias potencialiai kenksmingas bakterijas (kurios gali būti dirvožemyje arba paliktas sodo laukinės gamtos), kurios iš odos gali perkelti iš odos į vaisius, kai jūs jį draudžiate.
-
Tinkamai saugokite
Laikykite arbūzą, esant 50–60F temperatūrai. Jei laikoma aukštesnėje nei 75F temperatūroje, galiojimo laikas yra tik apie 5 dienas. Geriausia valgyti savo arbūzą kuo greičiau jį pasiėmus. Jei turite likusių pjaustytų porcijų, įdėkite jas į šaldytuvą.
DUK
-
Taip, arbūzą galima pasirinkti per anksti, o minkštimas bus vandeningas ir nėra saldus.
-
Nors kai kurie melionai nukrito nuo vynmedžio, kai prinokę, arbūzai nėra tokie linkę į tai padaryti, todėl derliaus nuėmimo iš vynmedžio juos reikia iškirpti.
-
Vanduoronai ir toliau nenukręsta nuo vynmedžio, todėl svarbu pabandyti išsiaiškinti, ar jie yra prinokę ir pasirengę valgyti prieš derliaus nuėmimą.
Nuoroda į informacijos šaltinį