Kompostavimas praturtina gerina dirvožemį, be to, tai puikus būdas išmesti maistą. Kadangi duona ir kiti grūdiniai maisto produktai yra svarbūs daugelio dietų komponentai, verta žinoti, ar galite kompostuoti duoną.

Galite kompostuoti duoną ir kitus grūdinius produktus. Jie yra tankūs azoto šaltiniai komposto krūvai. Duoną reikia šiek tiek apdoroti, kad ji greitai suirtų ir susilietų su likusia komposto krūva.

Susipažinkite su Ekspertu

  • Lauren Spustelėkite yra įkūrėjas Eikime Kompostasne pelno siekianti įmonė, padedanti kompostuoti nemokamai ir prieinama visoje JAV.
  • Lauren Gropper yra įkūrėjas ir generalinis direktorius Perskirtikompostuojamų namų apyvokos prekių tiekėja.

Duonos kompostavimas: žalumynai prieš rudus

Sveiko komposto krūva statoma ir iš žalių, ir iš rudų medžiagų. Žalieji yra daug azoto turinčios medžiagos, tokios kaip maisto atliekos ir nupjauta žolė. Rudos spalvos yra sausi, sumedėję, anglies turintys daiktai, pavyzdžiui, šakelės ir lapai. Už tinkamas komposto santykispridėkite vieną dalį žalumynų iki trijų dalių rudų.

Kur duona yra žalumynų ir rudų mišinio santykiu?

„Duona paprastai laikoma žalia medžiaga dėl didelio azoto kiekio, nors ir atrodo ruda“, – sako Lauren Click, įmonės įkūrėja. Eikime Kompostas. „Taip yra todėl, kad jis pagamintas iš grūdų, kurie tiekia azotą, reikalingą kompostuojantiems mikrobams klestėti.

Tai reiškia, kad po vieno duonos indo turėtų būti trys indai rudos spalvos – tokių medžiagų kaip lapai, šiaudai ar švarus popierius. Patogumui kibiras nebūtinai turi būti tik duona. Galima maišyti su kitais žalumynais.

Žaliosios medžiagos Rudos spalvos medžiagos
Duona ir kiti kepiniai Sausi lapai
Makaronai Pjuvenos
Daržovių likučiai Šiaudai
Žaliosios kiemo atliekos Laikraštis
Nupjautos žolės Kartonas

Kodėl duonos kompostavimas yra gera idėja

Duonos kompostavimas veikia gerai, nes yra prikrautas azoto. Kadangi duona ir kiti grūdiniai produktai sudaro didelę daugelio dietų dalį, jums netrūks komposto medžiagų.

Daugumoje grūdų ir grūdų produktų – avižose, kviečiuose, ryžiuose, kinojoje, sorose – yra daug daugiau azoto nei vaisiuose ir daržovėse. Nesmulkintų kviečių duona į komposto krūvą įneša daugiau azoto nei balta duona.

Viso grūdo kvietinėje duonoje yra maždaug keturis kartus daugiau azoto nei net azoto turinčiose žaliose daržovėse, tokiose kaip špinatai ir lapiniai kopūstai. Turėtumėte į komposto krūvą įberti beveik svarą žalių špinatų, kad būtų lygus trims riekelėms pilno grūdo duonos azoto kiekiui.

Azoto kiekis maisto produktuose
Maistas (100 gramų) Azotas
Nemaltų kviečių duona 1,97 gramo
Viso grūdo soros 1,72 gramo
balta duona 1,51 gramo
rudieji ryžiai 1,22 gramo
balti ryžiai 1,18 gramo
Kopūstai 0,47 gramo
Špinatai 0,46 gramo
Burokėliai 0,27 gramo
Romos pomidoras 0,11 gramo

Kaip įdėti duonos į kompostą

Duoną sulaužykite rankomis. Arba naudokite trintuvą arba virtuvinį kombainą, kad sudaužtumėte į mažesnius gabalėlius su mažiau pastangų. Venkite mėtyti pilnus kepalus ar duonos riekeles ant komposto krūvos.

„Kai kompostuojate duoną, pabandykite įdėti ją į komposto krūvos vidurį, dar vieną ar du sluoksnius ant viršaus – krūvos vidurys yra karščiausia komposto dalis“, – sako Lauren Gropper, bendrovės įkūrėja ir generalinė direktorė. Perskirti.

Gropper sako, kad duonos pridėjimas į krūvos vidurį yra skirtas dviem tikslais.

„Viena, ji padeda greitai suskaidyti duoną. Antra, ji apsaugos ją nuo kenkėjų ir laukinių gyvūnų, ieškančių užkandžių.”

Kitų grūdų produktų kompostavimas

„Kiti grūdų produktai, tokie kaip makaronai ir grūdai, gali būti kompostuojami“, – sako Click. „Kaip ir duoną, juos reikia susmulkinti į mažesnius gabalėlius ir įkasti giliai į krūvą. Jei bet kokį grūdų produktą suskaidysite į mažesnius gabalėlius ir įsitikinsite, kad jie gerai sumaišomi su kitomis komposto medžiagomis, jis greičiau suyra.”

Ne visi grūdų produktai turi patekti į komposto krūvą, įspėja Gropper.

„Geriausia nedėti maisto, kuriame yra daug cukraus ir pieno produktų, pavyzdžiui, sausainių ir pyragų.

Ji pastebi, kad cukraus ir pieno elementai tik pritrauks kenkėjus ir laukinę gamtą. Tai netgi apima makaronų padažą.

„Jame dažnai yra cukraus, pieno produktų ir aliejaus, kurie gali kompensuoti organinį komposto balansą”, – sako Gropper.

Patarimai, kaip kompostuoti duoną ir grūdus

  • Pašalinkite nuo duonos riebias arba riebias dalis (pvz., glazūrą ar sūrį).
  • Nuplaukite padažą nuo makaronų.
  • Karštas kompostas duonos, kad ji greičiau suirtų.
  • Duoną sulaužykite į mažus gabalėlius, kol ji dar minkšta, kad būtų lengviau laužyti.
  • Prieš kompostuodami duoną naudokite kitais būdais (pavyzdžiui, gaminkite skrebučius).

DUK

  • Tu negali kompostuoti neorganinės medžiagos (pvz., plastikas ar metalas), pieno produktai, naminių gyvūnėlių arba žmonių atliekos, kaulai, mėsos likučiai, riebalai arba taukai, aliejus arba apdorota mediena. Taip pat nedėkite ant komposto krūvos anglies grilio pelenų, pesticidų, herbicidų, sergančių augalų ir jūros gėrybių atliekų.

  • Seną duoną galima kompostuoti ir paversti augalams naudinga trąša. Tačiau tarp sodo produktų kompostas ir trąšos nėra tas pats dalykas. Trąšos, kartais vadinamos NPK trąšos (azotas, fosforas ir kalio), pridėkite augalus maistinių medžiagų koncentruota forma. Kompostas tręšia dirvą, bet taip pat pagerina dirvožemio struktūrą, padėdamas dirvožemiui nusausinti arba išlaikyti reikiamą vandens kiekį.

  • Duonai suirti ant komposto krūvos gali prireikti nuo savaitės ar dviejų iki kelių mėnesių. Pelėsis ir grybelis yra pagrindinės irimo priežastys, todėl jei jų jau yra, duona suirs greičiau. Duonos paruošimas krūvai ją sulaužant ir įdėjus į krūvos centrą padeda suirti.

„The Spruce“ naudoja tik aukštos kokybės šaltinius, įskaitant recenzuojamus tyrimus, kad pagrįstų mūsų straipsniuose pateiktus faktus. Skaitykite mūsų redakcinis procesas norėdami sužinoti daugiau apie tai, kaip tikriname faktus ir užtikriname, kad turinys būtų tikslus, patikimas ir patikimas.
  1. Ahluwalia N, Herrick KA, Terry AL, Hughes JP. Nesmulkintų grūdų indėlis į bendrą grūdų suvartojimą tarp 20 metų ir vyresnių suaugusiųjų: JAV, 2013–2016 m. NCHS Data Brief, nr. 341. Hyattsville, MD: Nacionalinis sveikatos statistikos centras. 2019 m.

  2. „FoodData“ centras. JAV žemės ūkio departamentas, Žemės ūkio tyrimų tarnyba.

  3. Rahmanas M, Islamas R, Hasanas S, Zzaman W, Rana MR, Ahmed S, Roy M, Sayem A, Matin A, Raposo A, Zandonadi RP, Botelho RBA, Sunny AR. Išsami duonos biologinio konservavimo apžvalga: požiūris į sveikų strategijų priėmimą. Maisto produktai. 2022 m. sausio 24 d.;11(3):319. doi: 10.3390/foods11030319. PMID: 35159469; PMCID: PMC8834264.



Source link

By admin

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *